TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesinden Çukurova Belediyesi’nin Deprem Tedbirlerine Destek
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Çukurova Belediyesi’nin deprem için aldığı karara desteğini ifade ederken, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de ‘savaş’ ilan ettiklerini açıkladı. geliştirilmesine ilişkin kanun.
TMMOB JMO Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ve şube yönetimi, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’i ziyaret ederek Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ziyarette Çukurova Belediyesi’nin deprem tedbirlerini yakından takip ettiğini ve destek verdiğini belirten Mehmet Tatar, “Kamu yararına olan her konuda yanınızdayız. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Çukurova Belediyesi’nin bu konuyu ciddiye alması sevindirici. Her zaman takviye yapmaya hazırız” dedi.
Başkan Çetin ise, Adana’da Çukurova’da meydana gelen iki büyük depremde yıkılan 11 bina nedeniyle gözlerin bu ilçeye çevrildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu durum hepimizi şaşırttı. Çünkü Çukurova’daki yapı stokunun iyi olduğunu düşünüyorduk. Tabii gerçek sonradan anlaşıldı. Yıkılan binalar 1992 ile 1997 yılları arasında deprem yönetmeliği çıkmadan önce denetimi yapılmayan yapılardı. Çok şükür ki deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda hasar yok.Çukurova’da yıkılması gereken ağır hasarlı bina sayısının 72 olduğu belirlendiği için Çukurova’daki bina stokunun sınıfı geçtiği ortaya çıktı. diğer ilçelerde bu sayı her ilçede 500’ü geçti.Üstelik depremler Çukurova’da 6.7 büyüklüğünde hissedilirken, diğer ilçelerde 4.9 ile 5.1 arasında hissedildi.Öte yandan Çukurova’da hasar diğer ilçelerle kıyaslanamayacak kadar az. ilçeler.”
Başkan Çetin, deprem sonrası bölgede ‘sıkıyönetim’ ilan ettiklerini belirterek, “Çok değerli kararlar aldık ve meclisimizden geçirdik. Binalara kat kısıtlaması getirdik, 5 katlı binaları sorunsuz bitirdik. Yeni imar için açılan alanlarda emsal kaybı yok.Sismik izolasyon veya damper zorunluluğu getirdik.Askıya aldık ve “Çekmece döşemeleri yasakladık. Bodrum otopark zorunluluğundaki istisnaları kaldırdık. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Aldığımız bu kararların diğer belediyeler tarafından da örnek alınacağını düşünüyoruz” dedi.
Zemin etüdünün değerinin farkında olduklarını kaydeden Çetin, bu işi daha ciddiye alacaklarını ve zemin etüdünün belediye tarafından yaptırılacağını, bunun için belediyedeki jeoloji mühendisi sayısının artırılacağını duyurdu.