Öksürük Öksürükte Rahatsız Edici Balgamın Sebebi Nedir? Nasıl Tedavi Edilebilir?
Ağzımızdan ve burnumuzdan her nefes aldığımızda farkına bile varmadan yabancı cisimleri, virüsleri ve mikropları içeri alıyoruz. Tüm bu yabancı maddelerin bizi hasta etmesini önlemek için vücudumuz mukus adı verilen bir salgı üretir. Farklı türdeki mukuslara yapışan bu yabancı elementler Vücudumuzdan bir şekilde atılır. Ancak bazen bu mukusun normalden çok daha fazlası üretilir.
Mukus çeşitlerinden biri olan balgam fazla üretildiğinde kişiyi rahatsız etmeye başlar. Öksürürsün geçmez, burnunu silersin geçmez, hapşırırsan geçmez. Bu durumlarda balgamdan nasıl kurtuluruz sorusuna cevap aramak gerekir. Merak etmeyin balgam birçok hastalığa göre oldukça kolay bir durumdur ve kurtulmak kolaydır. Balgam oluşumuna neden olan hastalığın tedavisi elbette doktorunuza bağlıdır.
Öncelikle ne olduğunu anlayalım: Balgam nedir?
Balgam bir tür mukustur. Vücudumuzun alt solunum yollarını ve akciğerlerimizi korumak amacıyla üretilmiştir. Üretim amacı her nefes aldığımızda vücudumuza giren yabancı elementleri, mikropları, virüsleri ve benzerlerini yakalayıp dışarı atmaktır. Bölgenin nemli kalmasını da sağlayan balgam şeffaf bir sıvıdır ancak farklı enfeksiyonlar sonucunda renk ve doku değiştirir. Benzer durumlarda üretim yoğunluğu artar ve rahatsız edici hale gelir.
Balgamın farklı türleri vardır:
- balgamı temizle
- Sarı – yeşil balgam
- pembe balgam
- kanlı balgam
- kahverengi balgam
- siyah balgam
Şeffaf balgam:
Berrak balgam, balgamın olağan şeklidir. Farklı akciğer hastalıkları nedeniyleMiktarı ve yoğunluğu değişebilir.
Sarı – yeşil balgam:
vücudumuzda yaşananlar enfeksiyon nedeniyle Balgamın rengi sarı-yeşile dönebilir. Bu rengi almasının nedeni nötrofil adı verilen kan hücreleridir.
Pembe balgam:
Köpüklü yapıya sahip pembe balgam, Kılcal damarlardan akciğerlere az miktarda kan sızdığında ortaya çıkar.Kalp yetmezliği ve akciğer ödemi en sık görülen nedenlerdir.
Kanlı balgam:
Ciddiye alınması gereken bir durum olan kanlı balgam Birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir.Görmeniz kısıtlı olsa bile mutlaka uzman bir hekime muayene olmalısınız.
Kahverengi balgam:
Kahverengi balgam farklı hastalıkların belirtisi olabilir Sigara içenlerde sık görülür.Çünkü sigara yoluyla vücuda alınan katran ancak bu şekilde vücuttan atılır.
Siyah balgam:
Siyah balgam nadir görülen bir durumdur. Kömür tozu veya kirli hava solunduğunda ortaya çıkar.
Balgamın nedeni nedir? Balgamın yoğunluğunu ve rengini değiştiren hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Alerji
- Astım
- pnömokonyoz
- Kistik fibrozis
- Akciğerde apse
- Konjestif kalp yetmezliği
- akciğer mantarı
- Pulmoner emboli
- KOAH
- Akciğer kanseri
- Bronşit
- Bronşiyolit
- bronşektazi
- Akciğer iltihaplanması
- Nezle
- soğuk
Balgamın rengini değiştirip yoğunluğunu arttırdığı bilinen hastalıklardan bazıları bu şekildedir. Elbette balgamın tek nedeni bu hastalıklar değildir. Sigara içmek, kirli havayı solumak gibi bazı durumlar da balgam sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kanlı veya pembe balgam gibi durumlar dışında endişelenmenize gerek yok.
Peki balgamdan nasıl kurtuluruz? Evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz bazı sistemler vardır:
- Ortam havasını nemlendirin.
- Bol miktarda sıvı tüketin.
- Vücut sıcaklığınızı koruyun.
- Sinüslerinizi açın.
- Tuzlu su ile gargara yapın.
- Okaliptüs yağı kullanın.
Ortam havasını nemlendirin:
Çünkü balgamın asıl amacı alt solunum yollarını ve akciğerleri nemlendirmektir. Bu, bu bölgelerin kuru olduğu ve dolayısıyla çok fazla balgam üretildiği anlamına gelir. Bu işi balgamınıza bırakmayın ve bulunduğunuz ortamın havasını kendiniz nemlendirin. Ortamı nemlendirmek için kullanabileceğiniz farklı cihazlar var ancak en kolay yöntem odanın bir köşesine sıcak su koymak, buharı ortamı nemlendirecektir. Bu suya dikkatli bir şekilde yaklaşıp derinden içinize çekebilirsiniz.
Bol miktarda sıvı tüketin:
Vücudunuzdaki balgam sizi rahatsız ediyorsa çok ağırlaştığı ve Eskisi gibi kaçma yeteneğini kaybetmişti. Bol miktarda sıvı içerek eski haline döndürebilir ve kolayca kurtulabilirsiniz. Su, limonlu su, ılık meyve suyu, bitki çayları içebilirsiniz ancak kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
Vücut sıcaklığınızı koruyun:
Vücut sıcaklığınızı korumak aslında dolaylı olarak balgamdan kurtulmanıza yardımcı olur, çünkü soğuk algınlığı gibi durumlar da balgam sorunlarına neden olur. Vücut ısısının kontrolü son derece önemlidir. Sıcak bir duş alın, hırka giyin ve uyurken daha kalın bir battaniye kullanın. En önemlisi terliyorsanız kıyafetlerinizi değiştirin. Çünkü ıslak kıyafetleriniz vücut sıcaklığınızı hızla düşürecektir.
Sinüslerinizi açın:
Millet olarak yapabileceğimiz en kolay şey bu. Meyan kökü, ginseng, ekinezya ve nar gibi besinler tavsiye edilir ancak Sinüsleri açarak solunum yollarını rahatlatmanın en kolay yolu baharatlı yiyecekler tüketmektir. Mineral ve vitamin açısından zengin besinler içeren tavuk suyu, kelle paça, tarhana gibi çorbaları sade bir şekilde baharatlı olarak tüketirseniz balgamın hızla yumuşadığını ve dışarı atıldığını göreceksiniz. Sıcak çorba tüketmek balgamın yumuşatılmasında etkilidir.
Tuzlu su ile gargara yapın:
Özellikle boğazınızın arka kısmında yoğun bir balgam birikimi hissediyorsanız tuzlu su hızlı bir çözüm sağlayacaktır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin, karıştırın ve gargara yapın. Tuzlu su karışımı enfeksiyona neden olan bakterileri öldürecek, balgamı yumuşatacak ve varsa boğaz ağrınızı hafifletecektir. Daha az tuzlu bir karışım hazırlayıp burnunuzdan çekerseniz burun tıkanıklığına da iyi gelecektir.
Okaliptüs yağı kullanın:
Okaliptüs yağı, nane yağı veya benzeri güçlü kokulu karışımlar balgamın yumuşatılmasında etkilidir. Göğüs bölgenize sürüp aynı anda koklarsanız etkisini çabuk görürsünüz.Sıcak suya düşürmek ve buharını solumak da benzer etkiyi yaratacaktır.
Ne zaman doktora gitmelisin?
Pembe veya kanlı balgam gördüğünüzde mutlaka derhal uzman bir hekime muayene olmalısınız. Bu değil Başka bir semptom olmadan sadece balgam probleminiz varsa Öncelikle yukarıdaki formülleri deneyin. Eğer üzerinden bir hafta geçtiğini ve diğer belirtilerin ortaya çıkmaya başladığını görüyorsanız derhal uzman bir hekime muayene olunuz.
Solunum savunma mekanizmamızın bir modülüdür. Balgam nedir, neden olur, nasıl kurtulur? Sıkça sorulan şu soruları yanıtladık: Söylediklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi balgam sorunları konusunda da en doğru ve kişiye özel bilgiyi uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.